Veelgestelde vragen
Het slagingspercentage bij Kleine Rijopleidingen is hoger dan het landelijk gemiddelde!
Hieronder vallen o.a. de volgende plaatsen:
Achterveld
Amersfoort
Utrecht
Zeist
Woont u ook in deze regio maar staat uw woonplaats er niet tussen of woont u verder weg? Neem dan met mij contact op om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Het gebied aan de westkant van de A2 zoals Vleuten, Leidsche Rijn, De Meern evenals Maarssen liggen te ver weg. Uiteraard kan ik u wel op een plek ophalen die goed te bereiken is zoals een station o.i.d.
Het theorie-examen bestaat vanaf maart 2009 uit drie onderdelen:
- Een onderdeel over regelgeving bestaande uit 30 vragen
- Een onderdeel over verkeerinzicht/risico’s bestaande uit 10 vragen
- Een onderdeel over gevaarherkenning bestaande uit 25 vragen
Gevaarherkenningsvragen:
De gevaarherkenningsvragen beantwoord je door aan te geven wat je in deze situatie zou doen:
- remmen (dat wil zeggen flink snelheid verminderen of zelfs stoppen);
- gas loslaten (dat wil zeggen extra attent zijn en voorbereid zijn op een andere gedragskeuze van de desbetreffende verkeersdeelnemer);
- of niets (dat wil zeggen gewoon door blijven rijden met dezelfde snelheid)
Wanneer ben je geslaagd?
Het theorie-examen kent voorlopig een verschil in normering voor de 40 vragen over regelgeving en inzicht en de 25 vragen over gevaarherkenning.
Je bent geslaagd als je:
- 35 van de 40 vragen over regelgeving (30)/verkeersinzicht(10) goed hebt beantwoord én
- 13 van de 25 vragen over gevaarherkenning goed hebt beantwoord.
Examenduur theorie:
Een voorwaarde bij het vernieuwde theorie-examen was dat het niet langer mag gaan duren. Hoewel het aantal vragen verhoogd is, is bij de vragen over gevaarherkenning de antwoordtijd slechts 8 seconden.
Waar moet ik mijn theorie examen doen?
Je kan zelf je eigen theorie examen bij het CBR aanvragen en inplannen. Daarbij ben je vrij in de keuze van de lokatie. Wel is het verstandig om je examen op de locatie te doen waar je ook praktijkexamen wilt gaan doen omdat je dan met je TTT en praktijkexamen al bekend bent op de CBR vestiging.
Wat is, en waarom wil je een TTT?
- Wat verwacht een examinator van mij
- Hoe reageer ik op het feit dat er een echte examinator naast mij zit
- Wat kan ik verwachten op mijn examen
- Als je de bijzondere verrichtingen goed doet, hoef je deze niet meer op het gewone examen te doen (dit is éénmalig)
Na de toets ben je beter voorbereid op het examen, wat jouw slaagkans verhoogd.
Personenauto rijbewijs categorie B:
Waarom een vernieuwd rijexamen?
Wat is er veranderd?
Zelfstandig route rijden:
Dat zelfstandig rijden kan op meerdere manieren. Zo kan de examinator je vragen naar een bekend (oriëntatie) punt te rijden, bijvoorbeeld een sporthal/flat/toren/zichtbaar object. Of je rijdt ergens heen met behulp van een navigatiesysteem, als je daarmee hebt leren werken. Ook kan de examinator je meerdere routeopdrachten tegelijk geven. Als je de locatie niet bereikt is dat geen ramp. Het gaat erom dat je laat zien dat je zelf verantwoorde keuzes maakt in het verkeer.
Zelfstandig een bijzondere manoeuvre uitvoeren:
Tijdens je examen voer je twee bijzondere manoeuvres uit. Zo kan de examinator je vragen om in een straat een veilige mogelijkheid te zoeken om te keren (omkeeropdracht) of om te parkeren (parkeeropdracht). Jij bepaalt dan wanneer, waar en hoe je dat doet. Steeds houd je dus zelf rekening met de veiligheid en de doorstroming. Dat je de auto hiervoor goed moet beheersen spreekt voor zich.
Stop opdracht:
Ook kan de examinator tijdens je examen je vragen een stop opdracht uit te voeren. Hierbij is het de bedoeling dat je vooruit rijdend kortstondig (dicht) achter een object/voertuig stopt en weer doorrijdt zonder dat je achteruit hoeft te rijden.
Vragen over een verkeerssituatie:
Als zich tijdens de examenrit een bepaalde verkeerssituatie heeft voorgedaan, kan de examinator je verschillende vragen stellen om na te gaan hoe je de verkeerssituatie hebt aangepakt. Het betekent dus niet dat je een fout gemaakt hebt.
Zelfreflectie:
Thuis of tijdens je rijlessen vul je een vragenlijst in. De lijst geef je aan het begin van het examen aan de examinator. Deze bekijkt jouw antwoorden pas ná de examenuitslag en bespreekt samen met jou de antwoorden. Zo krijg je een beeld van je sterke en verbeterpunten in het verkeer. Daardoor weet je waar jij na je examen risico’s loopt en waar je dus nog aan moet werken.
Milieubewust rijden:
Voor een beter milieu én voor je eigen portemonnee, is het belangrijk dat bestuurders milieubewust autorijden (volgens de principes van Het Nieuwe Rijden). In het vernieuwde rijexamen wordt daarom onder meer aandacht besteed aan de bandenspanning en dat je op het juiste moment schakelt.
Hoe lang duurt het praktijkexamen?
Het rijexamen duurt, inclusief het voor- en nagesprek 55 minuten.
Rijlessen:
Natuurlijk bereidt je rij-instructeur je voor op de nieuwe elementen van het gemoderniseerde examen. Veel leerlingen vinden die nieuwe manier van lessen trouwens veel leuker! Je mag meer zelf doen en beslissen. Je kiest veel meer je eigen weg. En je neemt dus meer verantwoordelijkheid. Zo ben je nog beter voorbereid op het verkeer.
Examenlokatie:
Allereerst: VAN HARTE GEFELICITEERD!!!
Als je je rijopleiding via Kleine Rijopleidingen hebt gevolgd, krijg je bij het slagen altijd een leuk klein presentje mee.
Hoe nu verder?
Je moet daarvoor het volgende meenemen:
- Een recente pasfoto.
- Een geldig legitimatiebewijs.
- Voldoende geld. De kosten (leges) verschillen per gemeente.
Om bij de gemeente voor het in aanmerking te komen, moet je op het moment van aanvraag in Nederland wonen en in het jaar daarvóór minstens 185 dagen in Nederland hebben gewoond.
Pasfoto's:
Enkele belangrijke eisen voor de pasfoto zijn:
- De pasfoto moet in kleur zijn
- De pasfoto moet onbeschadigd zijn
- De achtergrond moet lichtgrijs, lichtblauw of wit zijn
- Het hoofd moet recht naar voren op de foto staan
- Je moet een neutrale blik aanhouden; je moet je mond daarom gesloten houden
- Je ogen moeten volledig zichtbaar zijn, ook als je een bril draagt. Het dragen van een donkere bril op de foto is niet toegestaan.
- Je hoofd moet onbedekt zijn, tenzij wordt aangetoond dat om godsdienstige, levensbeschouwelijke of medische redenen een hoofddeksel noodzakelijk is. Bij gebruik van een hoofddeksel moet het gezicht zichtbaar zijn. Het dragen van een burka o.i.d. is niet toegestaan.
Verbod op doorsnijden rouwstoet
Wat houdt de regeling in?
Welke regels gelden nog meer vanaf 1 juli?
Voor welke rouwstoeten gelden de regels?
Neem nooit voorrang
Rijbewijs voor beginnende bestuurder:
- Gevaar of hinder in het verkeer veroorzaken.
- Forse snelheidsovertreding (dat is een snelheidsovertreding van meer dan 40 kilometer per uur op autosnelwegen of van meer dan 30 kilometer per uur op andere wegen).
- Het veroorzaken van een ongeval met dodelijk gevolg of zwaar letsel.
- Veroorzaken van materiele schade of lichamelijk letsel door het onjuist naleven van de verkeersregels.
- Bumperkleven met een hoge snelheid
- Een alcoholpromillage van 0,2 en hoger hebt.